Mănăstirea Surpatele

Prima ctitorire a Mănăstirii Surpatele datează din anul 1512 din timpul domniei lui Neagoe Basarab și este atribuită boierilor Buzești. Ulterior, în anul 1706, Doamna Maria Brâncoveanu, soția Domnitorului Constantin Brâncoveanu, reface din temelie biserica mică din lemn și o împodobește cu multe odoare scumpe, o parte din ele regăsindu-se încă în biserică precum candelele din fața Sfântului Altar, policandrul sau ușile de la intrare, altele luând drumul muzeelor (amintim aici Evanghelia ferecată în aur expusă la Muzeul de Artă din București).

Biserica este sfințită la 1 august 1707 de către Sfântul Antim Ivireanul, episcop al Râmnicului la acea vreme. Până în 1870, mănăstirea are o viață înfloritoare, atât în plan cultural cât și duhovnicesc, în această perioadă activând marele muzicolog și traducător de cărți Anton Pann.

După 1870 însă, secularizarea averilor mănăstirești impusă de domnitorul Al. I Cuza conduce la închiderea mănăstirii întrucât maicile nu se mai pot autogospodări nemaiavând terenurile și astfel sunt nevoite să ia drumul altor mănăstiri. Cu toate acestea, biserica este folosită în continuare de preotul paroh în duminici și în sărbătorile legale, dar clădirile dimprejurul său devin ușor-ușor ruine.

În 1927 un grup de cinci pioase maici din soborul Mănăstirii Dintr-un Lemn vin să scormonească dărâmăturile din dealul Surpatele și, cu multă trudă și chin, reușesc să refacă partea de sud-vest a chiliilor. La peste 90 ani distanță, în 2008, se repornește și construcția incintei pe baza unei litografii a geografului și pictorului francez August Lancelot.

Biserica este consolidată la exterior în 1986, iar în 2002 se încep lucrările de restaurare a picturii murale, lucrări care se finalizează în 2004 atunci când are loc și resfințirea bisericii. Pictura din biserică înfățișează în mod unic scena Sfintei Treimi desfășurate și, tot ca un element deosebit, se mai remarcă și catapeteasma din lemn de tei cu foiță de aur, o capodoperă brâncovenească ce păstrează icoanele originale. Mai regăsim în biserică și o raclă cu moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, dar și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de origine rusească - Maica Domnului “Smolenskaia” (Îndrumătoarea).

Mănăstirea are două hramuri, cel al Sfintei Treimi prăznuit a doua zi de Rusalii, și cel al Maicii Domnului cu data de prăznuire 15 august. Fie că este zi de sărbătoare sau nu, Mănăstirea Surpatele își așteaptă oricând credincioșii cu brațele larg deschise!

Mai multe fotografii

Descoperă Vâlcea Spirituală!

Urmărește Vâlcea Spirituală pe pagina de Facebook și canalul de Youtube!